12. januari 2021
Nieuwe overheidsregels rond laadpunten in parkings, Unit-T staat klaar met merkonafhankelijke oplossingen op maat
Vlaamse overheid verplicht laadpunten parkings nieuwe of gerenoveerde gebouwen

De Vlaamse regering zet duidelijk in op de verdere vergroening van het wagenpark en keurde zopas een besluit goed waardoor gebouwen en bijhorende parkings voorbereid worden op de doorbraak van elektrische voertuigen. In de praktijk wil dit zeggen dat er vanaf maart 2021 een verplichting geldt voor de installatie van leidingen en/of laadpunten in parkings van nieuwe of gerenoveerde gebouwen. In 2025 komt er een verplichting bij en dan gelden de nieuwe regels ook voor parkings van bestaande niet-residentiële gebouwen.
Concreet wil de Vlaamse regering voor nieuwe of gerenoveerde niet-residentiële gebouwen met meer dan tien parkeerplaatsen, minstens twee laadpunten voorzien alsook de infrastructuur voor leidingen, of minstens goten voor elektrische kabels, voor minstens één op vier parkeerplaatsen. Dit om de installatie van oplaadpunten in een later stadium mogelijk te maken.
Deze nieuwe regels hebben een directe invloed op bestaande en toekomstige plannen van architecten, projectontwikkelaars en aannemers. Onafhankelijk advies en een partij die een a tot z benadering én oplossing kan aanleveren is een must om snel te kunnen schakelen. En dat is wat Unit-T doet, als merkonafhankelijk installateur zorgen we voor een passende oplossing op maat van het toekomstig gebouw en haar bewoners en/of werknemers. De customer journey van de eindklant speelt hierin een cruciale rol. Unit-T ziet een vlekkeloze service als een belangrijk onderdeel van de beleving rond elektrisch rijden.
Om dit te realiseren beschikt Unit-T reeds enkele jaren over een eigen E-mobility divisie die intussen trotse marktleider is in België. Het gaat dan niet enkel over het uitvoeren van installaties, maar eveneens over solution design en het onderhoud nadien. Kortom een volledig ontzorging vanaf het uittekenen van de plannen tot en met het uiteindelijk gebruik.
Het Unit-T E-mobility team is niet aan haar proefstuk toe. Het plaatste de afgelopen jaren duizenden oplaadpunten (publiek en privé) in de Benelux en dit voor alle courante merken, zowel voor producenten van laadinfrastructuur, leasemaatschappijen als voor bedrijven die laadmogelijkheden willen voorzien op de eigen sites alsook bij medewerkers thuis. Deze inzet heeft geleid tot een breed basisnetwerk van publieke en semi-publieke laadpunten.
“We begrijpen dat deze nieuwe regels voor heel wat betrokken partijen een onmiddellijke impact heeft op bestaande of toekomstige plannen. Met Unit-T staan we klaar om het juiste merkonafhankelijke advies te geven en de juiste oplossing te creëren en dit steunend op een jarenlange ervaring.”
Wim Goddyn, Business Development Manager E-mobility van Unit-T
De Vlaamse overheid wil naast een verplichting op korte termijn voor nieuwe of gerenoveerde gebouwen, in de toekomst ook de laadinfrastructuur in bestaande niet-residentiële gebouwen een impuls geven. Ook dit is voor Unit-T niet nieuw, dagelijks worden site surveys uitgevoerd door onze experten om laadinfrastructuur op te zetten in en rond reeds bestaande sites.
Deze skills worden gecombineerd met jarenlange ervaring in het bekabelen van appartementsgebouwen en kantoren, dit zowel voor verschillende toepassingen zoals: smart living, smart thermo en verticale bekabeling voor FTTH/Coax projecten.